Strata Nokie sa blíži k miliarde eur

18.10.2012 Celý región

Helsinki 18. októbra (TASR) - Fínsky výrobca mobilných telefónov Nokia zaznamenal v 3. štvrťroku 2012 opäť stratu, už šiesty kvartál v rade. Zdá sa, že ani rok starý model telefónu Lumia koncernu nepomohol k lepším výsledkom. Nokia dúfa, že uvedenie nových smartfónov na trh v novembri tohto roka, jej pomôže znova získať pôdu pod nohami.

Podľa najnovších údajov sa čistá strata Nokie za tri mesiace, do konca septembra, vyšplhala na 969 miliónov eur z 68 miliónov eur v 3. kvartáli 2011. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg očakávali, že Nokia vykáže v sledovanom období stratu 657 miliónov eur.

Po očistení od jednorazových položiek zaznamenala Nokia v 3. štvrťroku stratu 7 centov na akciu, zatiaľ čo vlani mala v rovnakom období ešte zisk 3 centy na akciu.

Čistá hotovosť Nokie v období júl-september klesla na 3,6 miliardy eur zo 4,2 miliardy eur v predchádzajúcom 2. kvartáli, ale je o niečo vyššia ako 3,4 miliardy eur, ktoré koncernu predpovedali analytici.

Tržby fínskeho koncernu sa v 3. kvartáli znížili medziročne o 19 % na 7,24 miliardy eur.

Nokia v období júl-september predala 6,3 milióna smartfónov, z toho 2,96 modelov Lumia, a tiež 76,6 milióna lacnejších "základných" mobilov. Analytici očakávali, že si zákazníci na celom svete kúpia 6,84 milióna smartfónov a 74,9 milióna mobilov.

Nokia tento rok prišla o pozíciu svetovej jednotky na trhu s mobilmi, z ktorej ju vytlačil juhokórejský Samsung. Fínsky koncern bol lídrom 14 rokov, oneskoril sa však s vývojom a uvedením inteligentných telefónov na trh a stratil vedúcu pozíciu. Všetky tri ratingové agentúry už Nokii znížili úverový rating do špekulatívneho pásma.

Fínsky koncern si mnoho sľubuje od nových modelov Lumia 920 a 820 s najnovším softvérom Microsoftu Windows 8, ktoré v novembri uvedie na predvianočný trh.

Informovali o tom agentúry Bloomberg a Reuters.
 

Vyberte región